fighterstyle.blogg.se

Det där med kosten

Kategori:

Hörrni, jag gillar ju egentligen inte att snacka kost och sättet jag äter på för någonting som min kropp mår bra av, kanske inte någon annans kropp mår bra av alls. Därför undviker jag helst att skriva om det. Dessutom känner jag att jag inte vill vara en bidragande faktor till all hälsohets och mathets som tycks uppstått i alla medier. Men jag känner ändå att jag har lite tankar jag vill få ur mig, för min egen skull. Så allt som står här nedanför är min personliga åsikt och perspektiv.

I början av detta år bytte jag kosthållning helt och hållet. Från köttätare till vegetarian. Detta för att jag träffade en alldeles fantastisk människa och han hade denna kosthållning. Det var egentligen inget problem för mig att ge upp kött eftersom jag mer eller mindre bara ätit det av bekvämlighet. Svårigheten låg mer i vad jag skulle äta istället. Jag hade svårt i början att tänka om och faktiskt ställa mig in på att det är såhär jag kommer äta resten av mitt liv. Men jag märker själv att ju längre tiden går desto mer följer min inställning med. Jag har aldrig varit riktigt duktig i köket. Det mest avancerade jag har gjort är typ en jordnötssås där jag använde mig av fler än en ingrediens. Nu krävs det lite mer fantasi, en del påläsning och engagemang. Dock är detta någonting jag är beredd att göra. För mig, min kropp och min hälsa.

Dock var det inte nog med att jag tog bort köttet ur min kost. På grund av all stress från det här skolåret som har kommit ikapp mig på riktigt nu så har min mage ballat ur totalt. Och framförallt när jag får i mig laktos. Vissa saker har jag lättare att smälta än andra. Men numera går kvarg och proteinpulver bort direkt. Och det känns ändå rätt förjävligt. Ytterligare några basingredienser i min kost som bara försvann och som jag måste ha fantasi nog att ersätta. Jag har dock ersatte kvargen med en fräsch smoothie som jag varierar dagligen. Jag gör den på olika frukter, bär, lite funlight, grönsaker och så vidare. Bästa målet på dagen nu. Full med en massa vitaminen och antioxidanter. Har även köpt chiafrön som åker i varje gång också. Hur värt som helst! Proteinpulvret däremot är svårare. Ska ge hampaprotein ett försök men alla säger det är vridigt. Bara att härda ut. Se det som ett äventyr.


(Här är min vattenmelons, jordgubb och funlight strawberry smoothie. Asgott nu i sommar och godaste smoothien jag gjort hittills!)

Jag kan säga att jag mår bättre i kroppen av att ha denna kosthållning. Det har tagit lite tid för min kropp att fatta grejen dock och jag håller fortfarande på att justera om och hitta rätt kring mellanmål så att jag får i mig all näring jag behöver. Vissa dagar går det bättre än andra. Jag har också lyckats tappa en del fett men har kvar mina muskler, hurra! Min kropp har hittat dessutom hittat en trivselvikt nu – hur skönt?!

Vad jag ville komma fram till hur som helst var att det är bra att utmana sin kropp lite, testa olika saker och inte bara fastna i samma gamla vanliga. Vem vet – din kropp kanske mår bättre av det? Att dessutom faktiskt våga äta är också viktigt. Jag ser överallt på internet hur folk fotar sin mat och skriver något i stil med ”remember to eat clean and healthy! #fitnesslife” och så är det en bild på typ en tom tallrik. Jag blir på riktigt ledsen av det. Ingen mår bra av att äta på det sättet. Och då menar jag faktiskt ingen. Du förtjänar att äta. Alltid. Ta hand om din kropp - istället för att plåga den!