Kosten i Borås
Kategori:
Nu vill jag snacka kost igen! Mest för att det är någonting som intresserar mig mer och mer. Jag är dock rädd för att bidra till hälsohetsen på fel sätt. Men det är ändå viktigt att prata om det.
Det här är första gången jag är hemma sen jag gjorde min stora förändring från köttätare till vegeterian. När jag var hemma tidigare ville jag helst äta så "rent" och "nyttigt" som möjligt - vilket för mig då var typ varianten av kycklig och ris. Och jag minns hur besviken jag blev över att jag aldrig kunde hålla det. Jag åt så mycket kakor, choklad, chips, sockerflingor, bröd och alla sockriga yoghurts som fanns medan jag var här. Dessutom smååt jag ständigt. Tänk att jag inte insåg hur manisk jag var med mat? Hur besatt på fel sätt jag blev? Det är verkligen skrämmande såhär i efterhand. Numera är jag mer förlåtande mot mig själv.
Det är klart att det är en utmaning att vara den enda som äter "annorlunda" nu i jämförelse med innan. Tidigare så åt vi ju alla samma sak. Men jag kan ändå tycka det är skönare på ett sätt för då kräver det att jag sköter mitt, annars får jag ju inget att äta. Under midsommar som vi firade uppe i stugan hade jag tagit med mig tzay och två quornfiléer att grilla. Och det gick ju galant. Tillsammans med en stor bufé på annan mat så var det inte svårare än så. Potatis, bröd, sparris, sallad, gräddfil, ost, smör - här finns minsann inga rädsla för kolhydrater. Och varför skulle det finnas det? Kolhydrater är inte fienden. Alls. Tvärtom, så känner min kropp sig snarare stark och energifylld när den får en del kolhydrater.

Ibland kan det kännas kämpigt med maten och att det är "lättare" och mer "bekvämt" att äta kött, för det är vad samhället förväntar sig att vi ska äta. Det finns runt omkring en hela tiden och när man har tänkt på det sättet majoriteten av sitt liv så är det svårt att ändra bana bara sådär. Jag försöker tänka på det som att jag vore allegerisk mot det eller att jag inte tål det. Ungefär som laktosintolerans eller gluten. Det gör det lite lättare eftersom då kräver det att jag antingen får stå ut med konsekvenserna av att äta det eller så gör jag min kropp en tjänst genom att ta hand om den. Och det finns trots allt alternativ att välja bland. Bönor, linser, sojaprodukter. Det blir vad man gör det till! För den delen så är det faktiskt sjukt mycket bättre för både miljön och snällare mot våra kroppar, men det är ju ett val man själv får göra. Ta hand om er, och era kroppar, och var mer förlåtande mot era själva. Mat är inte er fiende, det är er medicin.